De ce apar frisoanele când avem febră?

Conţinut

Starea gripală este însoțită de o febră moderată care deseori provoacă frisoane și „piele de găină”.

Content
text

Când suntem bolnavi, agentul infecțios provoacă o reacție în organism care eliberează substanțe care provoacă febră. Prin fluxul sanguin, ajung într-o mică regiune a creierului: hipotalamusul. Responsabilă de termoreglare, această zonă a sistemului nervos central este în mod normal responsabilă pentru menținerea temperaturii corpului la aproximativ 37°C. Dar, în acest caz, sistemul de termoreglare determină o creștere a temperaturii.

Pe de o parte, limitează pierderile de căldură din organism prin reducerea fluxului de sânge la suprafața pielii. Acest fenomen de vasoconstricție face posibilă minimizarea cantității de căldură transportată de sânge de la organele profunde la suprafața pielii. Pielea se răcește apoi.

Frisoane mask

Pe de altă parte, crește producția de căldură care determină apariția frisoanelor. Tonusul muscular crește, mușchii se contractă involuntar eliberând energie musculară care ajută la creșterea temperaturii corpului.

Frisoanele sunt adesea însoțite de „piele de găină”. Se datorează prezenței unor mușchi mici situați la baza firelor de păr. Pe măsură ce se contractă, fac firele de păr să se ridice, creând mici umflături pe suprafața pielii.

 

Ce se poate face pentru a combate febra și, prin urmare, pentru a limita apariția frisoanelor?

Verificați-vă temperatura: Primul lucru de făcut este să vă măsurați temperatura folosind un termometru. Se estimează că există febră când temperatura corpului este în jur de 38°C.

Trebuie scăzută temperatura camerei: camera trebuie ventilată pentru a menține o temperatură cuprinsă între 18 și 20°C. O temperatură ridicată poate face ca febra să dureze mai mult și să provoace transpirații excesive.

Hidratați-vă: Se recomandă să consumați fructe proaspete, mai degrabă decât alimente grele, grase, prăjite, pentru a împiedica organismul să-și folosească energia pentru a digera. De asemenea, este important să beți multă apă pentru a evita deshidratarea.

Odihniți-vă și nu vă acoperiți prea mult: pentru ca organismul să-și umple rezervele de energie, trebuie să dormiți suficient, într-o cameră care nu este prea încălzită și cu o sticlă de apă în apropiere. De asemenea, vă puteți odihni în timpul zilei și puteți face activități liniștite.

Este important să nu purtați haine călduroase sau pături prea groase pentru a nu ridica temperatura corpului.

Faceți o baie: relaxarea într-o baie de apă călduță ajută la scăderea temperaturii corpului. Apa nu trebuie să fie prea rece, deoarece alimentarea cu sânge a organelor va accelera încălzirea corpului.

Dacă, în ciuda acestor reflexe naturale, febra persistă mai mult de 3 zile, trebuie solicitat sfatul unui medic.

FAQ
FAQ

Oscillococcinum® poate fi administrat copiilor?

Da, Oscillococcinum® poate fi administrat întregii familii, chiar și copiilor mai mici.
La copiii sub 6 ani, conţinutul tubului unidoză se dizolvă într-un pahar cu apă şi se administrează cu linguriţa sau biberonul, pentru a evita riscul de sufocare.